We zien je graag voor de eerste keer tussen 6 en 8 weken zwangerschap. Tijdens de eerste controle nemen we de tijd om je beter te leren kennen, je vragen te beantwoorden en de eerste echo te maken.
Tijdens de vervolgcontroles houden we de groei van je kindje in de gaten door het meten van je baarmoeder, we luisteren naar het hartje van de baby met de echo of met de doptone, meten we je bloeddruk en bieden we je allerlei aanvullende onderzoeken aan. Ook nemen we de tijd om in te gaan op vragen die je hebt en (lichamelijke) klachten die je wil bespreken.
De controles worden frequenter naarmate je verder zwanger bent. Als je het fijn vindt kijken we elke controle even met de echo naar je kindje. We zullen dan duidelijk aangeven welke echo’s medisch noodzakelijk zijn, en welke echo’s we maken voor plezier of ter geruststelling.
Je kunt op een door jezelf gekozen moment een afspraak maken met – een lactatiekundige, een bekkenfysiotherapeute of een draagdoekconsult door een van ons.
Voor acute zaken zoals bloedverlies of buikpijn kun je 24 uur per dag terecht bij onze dienstdoende verloskundige via 045-5421529
Tijdens de controles bespreken we de verschillende prenatale onderzoeken die je kunt laten doen in de zwangerschap. Hieronder overlopen we ze, zodat je je alvast kunt inlezen.
De NIPT (niet- invasieve prenatale test)
Met de NIPT kun je laten onderzoeken (screenen) hoe groot de kans is dat jullie kindje down-, edwards- of patausyndroom heeft. Dit onderzoek gebeurt al vroeg in de zwangerschap, namelijk vanaf 11 weken. Tijdens de intake zullen we dit uitgebreid met je bespreken. Je kiest zelf of je dit onderzoek wilt laten uitvoeren. Pas na dit uitgebreide gesprek beslissen jullie of je de screening wel of niet wilt inzetten. Een verwijzing kunnen we in orde maken ná de termijnecho tussen 10-12 weken.
Bij de NIPT wordt er bloed geprikt door moeder, waarin wat celletjes van je kindje zitten. Deze kijken ze dan na.
Meer informatie over de NIPT en de (eventuele) betaling ervan kun je vinden op www.meerovernipt.nl
De 13 weken echo
Een vroege uitgebreide echo lijkt het voordeel te hebben dat je al vroeg in de zwangerschap kunt zien of het kindje een (ernstige) lichamelijke afwijking heeft. Je kunt de 13 weken echo laten doen vanaf 12+3 weken tot en met 14+3 weken zwangerschap, en je kunt alleen kiezen voor de 13 weken echo als je ook meedoet aan de wetenschappelijk IMITAS studie. Het doel van de IMITAS studie is om te onderzoeken of de voordelen van de 13 wekenecho opwegen tegen de nadelen ervan. Door te kiezen voor een vroege uitgebreide echo heb je meer tijd om extra onderzoek te doen, of om te beslissen wat jullie met de uitslag doen als de echoscopiste een afwijking zou zien. Aan de andere kant kan een vroege echo misschien ook zorgen voor extra onrust en onzekerheid.
Wat wordt gecontroleerd met de 13 weken echo?
De echoscopist kijkt bij een 13 wekenecho bijvoorbeeld naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen en de wervelkolom. Ook kijkt de echoscopist naar de placenta en of het vruchtwater normaal is. Belangrijk om te weten is dat de echoscopist soms niet alles goed kan zien. Bijvoorbeeld als een zwangere wat zwaarder is, bij een litteken in de buikwand of als het kindje verkeerd ligt. Dit komt bij de 13 wekenecho vaker voor dan bij de 20 wekenecho. De echoscopist kan dan een vaginale echo voorstellen. Die krijg je dan meteen. Jullie krijgen de uitslag van het onderzoek naar lichamelijke afwijkingen meteen na de echo. Er zijn 3 mogelijkheden:
1. Er is geen aanwijzing voor een afwijking gezien
Dit is de uitslag bij 95 van de 100 zwangeren (dit is een schatting op basis van internationaal onderzoek). Er is geen vervolgonderzoek nodig
2. De echoscopist heeft het kindje bekeken maar kon niet alles goed zien
Dit hoeft niet te betekenen dat er iets niet goed is met het kindje. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je kindje niet goed zichtbaar ligt in je buik. En bij vrouwen die wat zwaarder zijn, is de echo moeilijker te maken. Er is geen vervolgonderzoek nodig. Kies je voor een 20 wekenecho? Dan kan de echoscopist bij die echo opnieuw kijken.
3. Er is een aanwijzing voor een afwijking gezien
Er is een aanwijzing voor een afwijking gezien. Deze uitslag krijgen jullie als de echoscopist iets afwijkends ziet of daarover twijfelt. Het is nodig om verder te onderzoeken wat jullie kindje precies heeft. En wat dat betekent voor je kindje. Je kunt kiezen voor vervolgonderzoek.
De 20 weken echo
De 20–weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek genoemd. Het hoofddoel van deze echo is onderzoek naar de aanwezigheid van een open rug of een open schedel. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kindje. Hierbij kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of het kindje goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. Een 20-weken echo geeft geen garantie op een gezond kind. Niet alle aandoeningen kunnen op een echo gezien worden. Als er onverwachte bevindingen zijn tijdens de echo, wordt een vervolgonderzoek aangeboden of wordt je doorverwezen naar een academisch ziekenhuis ( in onze regio is dit het Maastricht Universitair Medisch Centrum). Wij kunnen je daar op dat moment over informeren en counselen. Soms geeft de 20-weken echo aanleiding tot vervolgonderzoek later in de zwangerschap, zoals het bepalen van de lokalisatie van de placenta of het verrichten van groeiecho’s. Aan het begin van de zwangerschap zijn er een aantal momenten waarin we nog meer informatie geven over de 20 weken echo.
Voor de volledige informatie, raden wij je ook aan de folders te lezen. Deze heb je van ons ontvangen bij de eerste controle op de praktijk. Meer informatie is te vinden op www.pns.nl
Met liefde en passie Regio Parkstad en Heuvelland
Gecertificeerde verloskundigen en echoscopisten
Professionele begeleiding
Verloskunde en echoscopie onder één dak
Indien gewenst elke controle een echo
Wisselende spreekuren
Anticonceptie spreekuur
Verloskundigen Fier
Heerlerbaan 56
6418 CH Heerlen, NL
info@verloskundigenfier.nl
+31 (0)45 542 15 29
Website by Marketools Design by Cup of Creativity