Wanneer bel je ons?

We zullen uitgebreid met je bespreken wanneer je ons mag bellen als de bevalling begint. Hieronder zetten we nog een keer onder elkaar wat je hierover moet weten.
Allereerst willen we benadrukken dat je ons altijd mag bellen bij ongerustheid.

Vanaf 37 weken gelden de volgende belinstructies voor de bevalling:

Je belt altijd op ons dienstnummer 045-5421529

  • Als je minimaal 1 tot 2 uur lang weeën hebt om de 3-4 minuten, die een minuut duren.
  • Als je vliezen gebroken zijn om door te geven wat de kleur van het vruchtwater is, en hoelaat je vliezen gebroken zijn. Als je vliezen ’s nachts breken en het vruchtwater is helder, mag je in de ochtend bellen. Bij groen vruchtwater bel je direct.
  • Verder bel je direct bij ruim helderrood bloedverlies, ongerustheid, minder leven voelen, andere (dringende) vragen of als je er behoefte aan hebt gerustgesteld te worden.

Geboorteplan

Gedurende je zwangerschap zullen we de bevalling met je bespreken. Rond een zwangerschapsduur van ongeveer 30 weken krijg je van ons een geboorteplan mee. Het geboorteplan is een wensenlijst, een reflectie van je angsten en verwachtingen rondom de bevalling. Door het schrijven van een geboorteplan denken jullie (samen) na over wat er belangrijk voor jullie/je is. Op deze manier kunnen wij je zo goed mogelijk begeleiden. We willen je dan ook vragen om het geboorteplan dat je meekrijgt in te vullen en mee te nemen naar je volgende controle. We gaan je geboorteplan tussen de 34-36 weken zwangerschap met je doornemen. Tijdens deze controle bespreken we ook de bevalling.

Het geboorteplan is geen bindend document. Eenmaal geschreven betekent het niet dat er niet vanaf geweken kan of mag worden. Als zich bijvoorbeeld een medische situatie voordoet en er moet ingegrepen worden dan kan het zijn dat het geboorteplan niet helemaal nageleefd wordt. Andersom geldt ook dat mocht je tijdens je bevalling andere wensen en/of behoeften hebben dan beschreven in je geboorteplan, wij deze ook gewoon zullen opnemen in onze begeleiding.

Mocht er tijdens de bevalling een medische complicatie ontstaan dan wordt het geboorteplan overgedragen aan de zorgverleners in het ziekenhuis. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je graag zien hoe zo’n geboorteplan eruit ziet klik dan hier.